01 02 03 Emilia Tuukkanen: Ihana raakasuklaa! 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Ihana raakasuklaa!

34
Tänään on ketuttanut miljoona asiaa, mm. kouluun herääminen, rahanpuute ja todella yhteistyökyvyttömät hiukset mutta mihinpä ei herkut auttais? Siispä tässä on mun hyväksi toteama raakasuklaaohje, josta en tosin kanna minkäänlaista vastuuta sen onnistumisen suhteen. Enkä tiedä voiko tätä ohjeeksi sanoa, sillä en ikinä tee suklaata tarkkojen määrien tai ohjeiden mukaan, vaan kokeilemalla ja välimaistelemalla löytyy aina se oikea maku.
   Ja vielä tiedoksi että raakasuklaa on 100% terveellistä, siinä ei ole mitään ylimääräistä tai teollista vaan sitä voi aivan hyvällä omallatunnolla vetää napaan! Itekin syön sitä dieetilläkin ja samoin poikaystävä imuroi aikamoisella tehokkuudella raakasuklaata nassuun silloinkin kun se pudottaa painoa kisoihin. Raakasuklaa voi ollakin helposti terveellisin juttu mitä koko päivänä syöt :)

Peruspohja: raakakaakaojauhe, lucuma-jauhe, chia-siemeniä, kanelia, kardemummaa, kookoshiutaleita ja kaakaovoita 
Täytteet: mitä vaan ikinä keksit, ei kuitenkaan kannata mitään vaahtokarkkia sinne sekaan heittää että raakasuklaan idea säilyis. Ite tykkään laittaa cashew-pähkinöitä, mantelirouhetta, kuivattuja hedelmä/marjapaloja, pistaasipähkinöitä, mulbereita, goji-marjoja jne... Kuivatut banaanilastut ja pakastekuivatut marjat on ehkä tänhetkiset lempparit!

Aloita laittamalla vettä kiehumaan kattilaan ja kaakaovoi sulamaan vesihauteeseen. Sitä saa laittaa reilun kimpaleen, helpompi lisätä sitten tarvittaessa kuivia aineita kun alkaa sulattaa lisää voita.
    Monet käyttää kookosöljyä myös mut itellä alkaa aina savu nousemaan korvista ku se suklaa sitten sulaa sormiin ja kaikki paikat on ihan suklaalähmässä. Kaakaovoi taas pysyy aika kivasti kiinteenä huoneenkinlämmössä. Voin sulaessa sinne voi lurauttaa hunajaakin mukaan jos haluaa makeutta, se leviää sitten suklaaseen tasaisemmin siellä kaakaovoin seassa kuin jos lisäät sitä erikseen koko satsiin. 

Sekoita sillävälin kuivat aineet keskenään. Jos laitat kaakaojauhetta esimerkiksi kaksi lusikallista niin laita lucumaa yksi, tuo määrä on siis vain esimerkki aineiden keskinäisesta suhteesta. Mun mielestä paras suklaa syntyy kun heittelee kaiken vaan sekasin ilman tarkkoja määriä ja maistelee vaan mitä tarvis lisää. Mutta oon huomannut, että ilman tota lucumaa suklaasta tulee aika, ööhh, karun makuista :D
    Kookoshiutaleita ja chia-siemeniä ei kannata ihan överisti laittaa, muuten suklaa on tosi "rakeista" ja sen saaminen muotteihin tasaisesti täytteiden päälle on aika helvetillinen operaatio. Kaikkeahan voi lisätä senkin jälkeen kun rasva on sekoitettu kuiviin aineisiin jos maku ei miellytä.
   Tarkkoja desi/rkl/ämpärimääriä tärkeämpi ohje on tämä Jaakko Halmetojalta oppimani viisaus: Jos se raaka "taikina" maistuu hyvälle, maistuu valmis suklaakin hyvälle! Siksi kannattaa maistella sitä vaikka joka aineen lisäämisen jälkeen, jotta voi sitten olla varma sen herkullisuudesta.
   Usein ongelma on se raakasuklaan kitkeryys, siihen auttaa parhaiten totuttelu mutta myös lucuman, hunajan ja mantelijauheen lisääminen leikkaa sitä kamalinta makua. Jos haluat kovempaa ja "napsahtavampaa" suklaata, jätä taikina löysäksi, jos taas haluat pehmeämpää, lisää kuivia aineita kunnes taikina on puuromaisen paksua.

Laita jääpalamuotteihin haluamasi täytteet ja kaada/nostele suklaa niihin. Laita pakastimeen suunnilleen vartiksi ja yritä olla syömättä kaikkia kerralla! Ja älä tee tätä yhdessä kavereiden kanssa, sitten ärsyttää vaan ku et saa syödä kaikkia yksin ("no nyt toi taas otti palan, se on syöny ainaki 1,5 palaa enempi ku mä, what a bitch!")
   Muistathan että suklaan joukkoon ei saisi missään vaiheessa mennä vettä, eli kaikkien kippojen ja välineiden tulis olla kuivia. Muuten suklaaseen tulee outo rakenne ja tyhmiä kuplia.
   Kuten voi huomata, suklaan tekeminen on superhyperhelppoa! Ainoat aikaavievät hommat on kaakaovoin sulatus ja suklaiden jäähdyttäminen kiinteiksi (ihan kaamee duuni, eikö?). Suklaan tekemistä ei opi kun tekemällä, eikä kannata lannistua jos parin ensimmäisen kerran tuotokset on makunsa puolesta pettymyksiä. Itsellä meni varmaan viisi kertaa ennenkun suklaat alkoi maistua oikeasti hyvälle, eikä vaan terveelliselle :D

Herkullisia (ja terveellisiä!) suklaahetkiä!


35 36 37 38