01 02 03 Emilia Tuukkanen: Mitä varusteita BJJ-treeneihin tarvitaan? 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Mitä varusteita BJJ-treeneihin tarvitaan?

34
Mun sininen Tatamin puku


Mulle on tullut pari viestiä siitä, mitä kaikkia kamoja jiu-jitsua varten tarvitsee, ja aattelin nyt jakaa tässä mitä kuteita mulla on mun reenilaukussa :)

Ensimmäiseksi tietenkin kimonosta eli gi:stä. BJJ-kimono ei juurikaan eroa judossa käytettävästä puvusta, ja siksi jos oot alottamassa brassia ja oot joskus käyny judoilemassa ja siihen varusteet löytyy niin ehdottomasti voit tulla treeneihin vanhalla judopuvulla. BJJ:iin on kuitenkin ihan omat merkkinsä kimonoissa ja itseltäni löytyy Atamaa, Tatamia, Black Eaglea ja Yamarashia. Kimonoita on myynnissä useilla suomalaisillakin firmoilla, ja niiden valikoimia on esillä ja myynnissä usein isommissa BJJ-kisoissa kuten SM- ja Finnish Open -tapahtumissa, jolloin pääsee kokeilemaan omaa kokoa helposti. Netistä on myös helppo tilata, varsinkin jos oma koko on jo selvillä ja tilaamalla saa ehkäpä hivenen edullisemmin kuin Suomesta jostain liikkeesta ostettaessa. Laadukas kimono maksaa helposti yli 100e mutta oikein hyvän treenipuvun saa halvemmallakin, tosin esim. Atama (yksi aivan parhaista merkeistä) on vähän kalliimpi mutta se sitten kyllä kestääkin monta vuotta ja maksaa näin itseään takaisin. Kisapuku on usein sitten erikseen ja siihen kannattaakin satsata, että se varmasti kestää ja tuntuu hyvältä sekä menee puvun tarkastuksesta läpi. Vyö on edullinen ja niitä löytää usein ihan perus Intersporteista ja Stadiumeista, ainakin valkoisia, sinisiä, ruskeita ja mustia. Purppuroita en oo vielä niistä löytänyt mutta vyö usein kannattaa ostaa samalla kun pukukin, kyllä nettikaupoista ja liikkeistä löytyy. Kisoissa vyölle on tiettyjä vaatimuksia, esim. vyön on oltava ehjä, sen toisessa päässä pitää olla semmoinen musta osa (näkyy noissa muutamissa kuvissa hyvin) ja sen on oltava tietyn mittainen sidottuna.

Tässä puvussa voitin EM-kisat ja sain purppuravyön, mut valitettavasti noi housut meni rikki :(( Tää Black Eaglen puku on ollut aivan mun lemppari, söpön näköinen ja vielä hyvän tuntuinenkin!
Pinkki Ataman puku

Musta Tatami, samanlainen kun se sininen

Musta Atama, kestänyt vuosia mutta nyt on sitten ilmestynyt reikä polven kohdalle ja kyynerpäihin

 Sitten siihen mitä mulla on puvun alla. Sillä on yllättävän paljon väliä mitä treenikuteita kimonon alla käyttää. Varsinkin mun mielestä ala-osalla on iso merkitys treeneissä, koska jos alushousut on epämukavat, nousee, putoaa tai hankaa on inhottavaa kokoajan kiemurrella ja korjailla niitä. Ite en suosittele normipikkareita tai varsinkaan stringejä (välillä niitä tosiaan näkee, ja se on mun mielestä aika törkeen näköstä ku joltain paistaa pitsistringit treenatessa). Puvun takki ja housut kuitenki liikkuu, nousee ja putoaa kokoajan painiessa, housuista otetaan välillä kiinni ja niitä voidaan joitain tekniikoita tehdessä vetää vahingossa alaspäinkin, ja kukaan ei ihan oikeesti haluu pyllyn paistavan koko treeniporukalle :D Siks mä käytän vaan tommosia treenisortseja, jotka on sen verran tiukat että ne ei liikahda minnekkään vahingossakaan ja ne on vielä mukavatkin. Ja vaikka housujen naru aukeis ja ne putois vaikka kokonaan pois, ei tarvi miettiä että jotain ylimääräistä näkyis, oon nähnyt monien esim. kesällä lenkkeilevän ihan vaan noissa tai käyvän salilla tms. Hyvä on vielä jos niissä ei oo vetoketjuja (kuten noissa mustissa SOCin pöksyissä)
mut eipä semmoi pieni haittaa (kuten pinkeissä Gina Tricotista
 ostetuissa on tuolla alaselän kohdalla). Suosittelen!!

Urheilurintsikoissaki on ihan hitosti eroja, eikä kaikki todellakaan sovi painimiseen (mun kokemuksen mukaan esim. isot hakaset, kaarituelliset yms) Mä oon löytänyt mun top 3 :n Gina Tricotista (oranssit, niissä on pienet hakaset selässä mutta on silti ehkä mun parhaat tällä hetkellä), Nikelta (vasemmanpuoleiset siniset) ja SOCilta (oikeanpuolimmaiset). Kaikki on aika samanmalliset, en pidä yhtään semmosista missä on tavallisten rintsikoiden tapaset olkaimet ja etuosan pitää olla riittävän tiukka ja varsinkin se alasauma/resori on hyvä olla oikeen jämäkkä.
Paidaksi käy mun mielestä mikä vaan hyväntuntuinen, vetoketjuton urheilupaita. Ite suosin vähän pitempiä paitoja, ettei maha ja selkä oo kokoajan paljaana ja hihalliset on myös mun mielestä parempia koska kimono on vähän karkeampaa kangasta niin olkapäät hiertyy helposti hihattomissa paidoissa.


35 36 37 38